Plate Carriers

 

Lichaamspantser wordt al eeuwenlang gebruikt in de oorlog. Het werd voor het eerst gedragen door soldaten in het oude Griekenland om zich te beschermen tegen pijlen en speren. Sindsdien is er veel vooruitgang geboekt. De meest recente ontwikkeling van lichaamspantser heet Plate Carrier of kortweg PCO. Dit zijn moderne gevechtsvesten die speciaal voor de infanterie worden gemaakt en zijn uitgerust met ballistische platen die de romp beschermen tegen vijandelijk vuur, granaten en messtoten. Met de huidige geavanceerde technologie kunnen PCO's een betere bescherming bieden tegen moderne bedreigingen dan hun voorgangers in het verleden deden. Laten we eens kijken waarom deze vesten zo belangrijk zijn en wat ze voor u kunnen doen als u er een heeft of van plan bent er een aan te schaffen.  Hier kan u direct terecht om plate carriers en nog meer militair gear aan te schaffen.

Wat is een plaatdrager?

Body armor is een soort beschermende uitrusting gemaakt van stevig, flexibel materiaal. Het wordt over het lichaam gedragen om soldaten te beschermen tegen granaatscherven veroorzaakt door explosies, kogels en messen. De meest voorkomende soorten kogelvrije vesten zijn Kevlar, Cordura, Nylon en Ballistic Plates. Deze materialen kunnen onder kleding of als rugzak worden gedragen. De meeste body armor wordt geleverd met een vest dat over je schouders gaat en banden heeft die om je bovenarmen wikkelen. Hierdoor kun je meer bepantsering dragen, maar wordt bewegen en richten moeilijker.

Een plaatdrager (of PC) is een type lichaamspantser dat de drager beschermt door een extra beschermingslaag toe te voegen aan het bovenlichaam van de persoon. De platen worden bevestigd aan het vest, dat over gewone kleding wordt gedragen. Het vest heeft specifieke zakken en buidels zodat de drager de platen kan rangschikken om bepaalde delen van het lichaam te beschermen.

Hoe body armor werkt en hoe een plaatdrager het lichaam beschermt.

De sleutel tot body armor is het materiaal waarvan het gemaakt is. Het moet licht zijn, maar toch goed bestand tegen penetratie. Daarom wordt kogelvrije vesten gemaakt van Kevlar, Nomex of Cordura. Deze materialen worden samen geweven tot een Kevlar weefsel. Het weefsel wordt gebruikt om te voorkomen dat kogels het lichaam binnendringen en scherven veroorzaken die andere soldaten kunnen verwonden. Wanneer het weefsel door een kogel wordt geraakt, absorbeert het de schade en stopt het de kogel. Daarom zie je in het echte leven niet veel mensen met kogelvrije vesten.

Kevlar wordt ook gebruikt om andere soorten bepantsering te maken. Kevlar is echter sterker en flexibeler dan andere soorten kogelvrije vesten. Daarom hoef je je pak niet aan te trekken als je naar bed gaat.

Voordelen van het dragen van een PCO

  • Verhoogde bescherming – Sommige lichaamspantsers kunnen de bescherming die u hebt tegen een bedreiging verhogen. Dit geldt vooral wanneer het vest zowel Kevlar als keramische platen heeft. Het gecombineerde materiaal maakt het moeilijker voor een aanvaller om uw lichaam binnen te dringen.

  • Bescherming tegen ontploffing – Lichaamspantser kan u beschermen tegen de kracht van een explosie. Als een bom ontploft, zal de bepantsering een deel van de energie absorberen en u beschermen tegen ontploffing.

  • Bescherming tegen infecties – Lichaamspantser kan je beschermen tegen sommige soorten infecties. Dit is vooral nuttig in gevechtszones, waar soldaten infecties zoals hepatitis en HIV kunnen oplopen.

Conclusie

Plaatdragers zijn nieuwe, lichtgewicht en zeer geavanceerde lichaamspantsers. Ze zijn ontworpen om soldaten te beschermen tegen moderne bedreigingen zoals geweervuur en explosieven en worden aangeprezen als de beste bescherming tegen dergelijke bedreigingen. Zij zijn ook zeer licht en weinig zichtbaar, zodat men zich er gemakkelijker in kan bewegen en zij met elk type kleding kunnen worden gedragen.